BLOGI
Ajatuksia taiteesta, hyvinvoinnista, mielenterveydestä, luovuudesta, intuitiosta ja taiteen & hyvinvoinnin synergiasta.
1 Avaan blogini kertomalla, mikä oli itselleni SE KÄÄNTEENTEKEVÄ KOHTA,
josta kasvu kohti aidompaa minää alkoi.
2 Vastaan parhaani mukaan yleisimpiin kysymyksiin monelle vieläkin mysteerisestä taideterapiasta.
3 Käsittelen blogissani, mistä kokonaisvaltainen hyvinvointi rakentuu.
Stay tuned! Lisää tulossa!
KÄÄNTEENTEKEVÄ TAIDEPROJEKTI
Palon, kymmenen vuoden tanssimattomuuden jälkeen, sain Sharon Fridmanin Free Fall -esityksen kautta. Hain esitykseen meditatiivisella tanssivideoteoksella, jossa heittäydyin kuvattavaksi vanhan viinikellarin kiviportaikoille ohueen harsoon kietoutuneena. Lisäksi kirjoitin flow kirjoituksen. Minut valittiin yllätyksekseni teokseen ison hakijämäärän joukosta. Nautin harjoituksien jokaisesta hetkestä. Fridman tansijoineen, on itselleni tärkeä esikuva niin koreografina kuin tanssijana. Oli kunnia saada olla seuraamassa hänen työskentely -metodeitaan. Caida Libressä uskalsin kaatua ja luottaa siihen, että joku koppaa kiinni. Löysin uuden tavan katsoa maailmaa, lattialta käsin maadoitettuna. Iho hehkui harjoitusten jälkeen. Jotain liikahti. Keho alkoi ilmaisemaan itseään aivan uusilla tasoilla. Joskus tarvitaan esikuva, turvallinen ja hyväksyvä ympäristö, jossa olla omaitsensä ja rutkasti inspiraatiota alkusysäykseen. Tässä olivat ne kaikki muutoksen siemenen mahdollisuudet. Siksi tiedän, kuinka tervehdyttävää ja merkittävää taide voi olla hyvinvoinnin ja irtipäästön kannalta. Tämä oli elämässäni SE HETKI, kun tiesin, että isot muutokset ovat edessä. Tie parantumisen polulle kehollisuuden kautta oli alkanut.
CAIDA LIBRE, FREE FALL, VAPAA PUDOTUS ESITYS KAAPELILLA
Kuva: Dance House Helsinki
CAIDA LIBREN HARJOITUKSET
Kuva: Dance House Helsinki
COMPANIA SHARON FRIDMANIN TANSSIJOITA
Kuva: Dance House Helsinki
CAIDA LIBRE HELSINKI
COMPANIA SHARON FRIDMAN
KUVA: DANCE HOUSE HELSINKI
KULTTUURI/TANSSI (HS): ARTIKKELI ISRAELILAISKOREOGRAFI PANEE 21 SUOMALAISTA TANSSIMAAN RYHMÄSSÄ.
Kuva: Heidi Piiroinen HS
Teksti: Hannele Jyrkkä HS
TUNNELMIA HOP HELSINKI -TAPAHTUMASTA 2014.
Kuvat @ Pekka Mäkinen.
9 ERINOMAISTA SYYTÄ
Miksi valita taideterapia?
Kuten edellä kerroin, on monia tapoja saada oivallus tai eheytymisen kokemus: itselleni se oli tanssin kautta. Taideterapia on yksi toimivaksi metodiksi todettu väylä itsetuntemuksen lisäämisessä. Jos seuraava puhuttelee sinua, saattaa maalaaminen olla sinulle juuri se avaintekijä hyvinvoinnin lisäämisessä.
1 Matalan kynnyksen terapia: Taideterapiaan voi tulla ilman suoriutumispaineita. Riittää, että pystyy olemaan kosketuksissa väreihin: jos ei käsillä, niin pensselin välityksellä. Jos ei halua maalata silmät auki, niin myös silmät kiinni maalaus käy. Maalaaminen tapahtuu vapaasti tunteista käsin.
2 Kommunikaatiokynnyksen madaltuminen:
Kaikille yksilöille puhuminen ei ole luonnollisin tapa itsetutkiskeluun. Teos toimii lapsen unilelun tavoin turvavälikappaleena, jonka kautta on helpompi puhua. Taideterapia sopii hyvin myös lapsille.
3 Luovuuden lisääntyminen: Taideterapiaan osallistuminen ei vaadi taiteellisia erityistaitoja, mutta tukee luovuutta.
4 Kehollisuus ja kehokuuntelu: Taideterapiassa puretaan ajatuksia ja tunteita, mutta myös kehon jännitystiloja. Mikäli kehollisuus on itsellesi luonnollinen tapa rentoutumiseen ja tunteiden alustamiseen, voin sisällyttää taideterapiaan kehokuuntelu osion. Ennen maalaamista kehon lukot on hyvä avata. Joskus keho rentoutetaan tarinan muodossa. Kehon ylikierrokset on joskus tarpeellista rauhoittaa ennen maalaamista. Toisinaan taas on päästävä samantien fyysisesti maalaamaan ja purkamaan kaikki paperille. Maalaaminen jo itsessään on voimakkaasti kehollinen prosessi. Pyrimme paikantamaan, missä kohtaa kehoa jokin väri tai muoto tuntuu. Tuntuuko se kylmältä vai lämpimältä? Saako jokin väri sinut hikoilemaan, tärisemään, iloitsemaan, melankoliseksi? Puutuuko jokin paikka tai kihelmöikö jossain tai kuumottaa? Miltä kehossa tuntuu? Minkä muiston väri saa aikaan? Tunnetko keveyttä vai onko olo kehossasi raskas? Miltä tuntuu, kun liutat kättä isolla paperilla? Haluatko heittää värejä vapaasti pitkin paperia vai aloittaa varovaisesti pensselillä? Uskallatko käyttää hiiltä? Kaikki nämä ovat vain pintaraapaisu yhteyksistä kehotuntemuksiin, jotka ovat sisäisiä viestin tuojia emotionaalisesta tilastasi. Mikäli trauman aiheuttamana yhteys kehoon, on sinulle vaikeaa, teemme harjotteita joissa kehotuntemusta herätellään erittäin varovaisesti esiin.
5 Värien voima: Kirkkaat värit ja maalaaminen käsin, turvallisen taideterapeutin kanssa, tarjoavat lempeän tavan tunteiden tiedostamiseen ja käsittelyyn ja toimivat esimerkiksi masennuksen hoidon tukevana elementtinä.
6 Aitous. Teos ei valehtele, niin kuin sanat voivat:
Verbaalisesti erityisen lahjakkaat yksilöt saattavat huomaamattaan huijata itseään tai muita sanojen kautta ja niiden voimalla. Teos sen sijaan harvemmin huijaa. Maalaamisen kautta nouseekin esiin se, mille ei ole vielä sanoja. Alussa yksilö saattaa maalata ”defenssi töitä”, eli esimerkiksi sitä, mitä hän uskoo, että häneltä odotetaan. Pikkuhiljaa suojamuuri höllentyy ja tilalle tulee aidosti sisältä kumpuavat työt. Mitä rumempi, sen parempi pätee toisinaan taideterapiassa. Vaatii itseasiassa uskallusta tuottaa ruma työ. Joskus sisäinen maailma pulppuaa haastavissakin elämätilanteissa erityistä iloa ja lopputulos on täynnä kauneutta. 7. Syntyy esteettisiä teoksia. Kaikenlaiset työt ovat yhtä sallittuja. Tabuja ei ole. Yksilö alkaa maalaamaan aitoja töitä, kun on itse valmis kohtaamaan sen, miksi alunperin hakeutui terapiaan. Omalla painollaan ja ajallaan. Pohjimmiltaan taideterapiassa on kyse itsensä ilmaisusta mahdollisimman aidosti.
8 Prosessi, joka etenee omalla painollaan: Luopuminen totutuista malleista on osa prosessia. Pidempi prosessi vaatii asiakkalta sitoutumista, sekä haastellisten tilanteiden kohtaamista, omalla ajallaan ja painollaan. Mitään ei koskaan kiirehditä.
9.” Taideterapia on tutkitusti erityisen toimiva menetelmä varhaiseen vuorovaikutukseen liittyvien haasteiden palauttamisessa ja tulkinnassa”.
Huom: yksilötaideterapia ei ole psykoterapiaa tai korvaa psykoterapeuttista hoitoa. Mikäli tarve
taideterapian lisäksi/sijaan psykoterapiaan, ohjaan näiden palveluiden pariin. Taiteen ja hyvinvoinnin synergiaa workshopit sekä vapaa maalaus sopivat kaikille.
Miksi valita taideterapia?
Monta hyvää syytä!
MITÄ TAIDETERAPIA ON ?
Kelle se soveltuu?
Taideterapiassa tarkastellaan itse luodun maalauksen kautta esille nousevia tunteita. Ilmaisu tapahtuu kirkkaiden värien, ja toisinaan myös hiilen, saven, kevyen tunneliikunnan ja kehollisten harjoitteiden keinoin. Tunnetila saatetaan kehollisesti maalaten isolle paperille pyrkimyksenä keventää sisäistä taakkaa. Kun päästään vapaan virtauksen tilaan, intuitio kuljettaa. Itsetutkiskelun kautta päästään kiinni tunnelukkoihin. Tavoitteena on minuuden vahvistaminen, tasapainoisempi keho, selkeämpi mieli ja energian vapauttaminen arkeen.
Taideterapiaa voidaan soveltaa mm. haastaviin elämäntilanteisiin, psyykkisiin epätasapainotiloihin ja kriiseihin. Siitä on apua tukevana terapiamuotona mm. ahdistuksen, paniikki- ja traumaperäisten häiriöiden hoidossa, depressiossa, riippuvuuksissa sekä uupumuksessa. Syvien traumojen käsittely vaatii useampia terapiakertoja ja varovaista käsittelyä. Elämäntilanteeseen liittyviin ongelmiin yksikin kerta voi toimia apuna. Workshopit sopivat kelle vain!
VOIKO TAIDETERAPIA YKSINÄÄN PARANTAA MINUT?
Taideterapia on yksi tärkeä palanen hyvinvoinnin lisäämisessä. Se ei kuitenkaan yksinään riitä. Koska tunteiden kohtaaminen on myös raskasta, tueksi tarvitaan eheyttäviä keinoja. On löydettävä itselle ainakin yksi eheyttävä ja palauttava toiminto: se voi olla itsensä maadoittaminen luonnossa tai vedessä ja liikkuminen hapekkaassa ilmassa, lepo, hyvä kirja tai elinvoimainen ravinto, somepaasto tai keskittyminen hetkeen ja aitoon olemiseen. Nykymaailman vaatimukset ovat kovat, siispä lempeyttä itseä kohtaan tarvitaan. Taideterapia auttaa näiden asioiden hahmottamisessa. On olennaista miettiä yksilöasiakkaan kanssa hänelle sopivaa kokonaisuutta terapian ja vapaa-ajan välillä lähtien perusasioista. Rohkaisenkin asiakastani kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja maalaminen on tässä yksi tärkeä palanen. Jos asiakas tykkää kirjoittaa, painotamme tätä sessioissamme. Jos hän ei halua juuri keskustella, mitään ei pakoteta. Pidemmissä terapioissa tehdään alkukartoitus haastattelu ja otan huomioon aina asiakaslähtöisen yksilöllisen tarpeen. Kun saadaan yksi asia kuntoon, sillä on merkitystä, mutta yhdessä esimerkiksi keholliset harjoitteet yhdistettynä maalaamiseen toimivat kaikista parhaiten. Tasapaino asioiden välillä on olennaista. Tunteita tulee tasapainottaa, mutta niitä pitää myös purkaa ulos. Maalaaminen on sitä tunteiden kuljettamista ulos, aivan kuten kirjoittaminenkin. Meditoinnissa ja joogassa edustetaan eräänlaista vastakkaista tasapainottavaa voimaa. Ajattelu on eräänlaista sisäänhengittämistä. Kirjoittaminen ja maalaaminen on uloshengittämistä. Tarvitsemme ääripäitä ja mediaanin voidaksemme kokonaisvaltaisesti hyvin.
MITEN TAIDETERAPIA SESSIO ETENEE?
Ensimmäisellä tapaamiskerralla maalaamme. Jos päätät jatkaa, teen yksilöterapiassa syvemmän haastattelun 2. kerralla. Kaikki tiedot pidetään aina salassa ja olen vaitiolovelvollinen kaikesta puhumastasi. Terapiasuhde perustuu luottamukseen. Kartoitan sinusta olennaisia tekijöitä, jotta voimme rakentaa sinulle yksilöllisen hoidon ja edetä turvallisesti. Ennen maalaamiseen ryhtymistä, saatan ohjata rauhallista tunneliikuntaa tai keholllisia rauhoittumisharjoituksia, mikäli tämä tuntuu tarpeelliselta.
Taideterapiassa maalataan isokokoiselle paperille, joko käsin tai siveltimellä. Väreinä käytetään suhteellisen hajuttomia, allergikoillekin usein hyvin sopivia akryylimaaleja. Myös hiilen käyttö on mahdollista. Maalatessa pyritään pääsemään tilaan, jossa kontrolloiva järjen ääni saatetaan taustalle ja toimitaan tunteeseen ja kehotuntemuksiin pohjaten intuitiivisesti. Tärkeintä ei ole lopputulos vaan prosessi. Samalla, kun sinä työskentelet oman työsi parissa, terapeutti maalaa.
Maadoitus ja tasapainottaminen maalaamisen jälkeen on joskus tarpeellista. Toisinaan maalaamisen jälkeen muovaillaan savesta vapaasti, mitä halutaan. Toisinaan taas asiakas haluaa kirjoittaa tunteistaan, ennen kuin ryhtyy avaaman työtään ja sen herättämiä tunteita terapeutille.
Molemmat työt käydään läpi. Sinun työsi on tietenkin keskiössä. Peilaaminen toisen työn kautta on olennainen osa taideterapiaa. Kun terapeutti puhuu siitä, mitä näkee sinun työssäsi hän kertoo selkeästi, että tämä on minun tuntemukseni, ei totuus. Työ ja sen herättämät tunteet ja havainnot käydään läpi terapeutin kanssa yhdessä. Työn voi säästää tai heittää roskiin halutessaan. Terapeutti saattaa joskus kysyä sinulta työn herättämän kysymyksen. Jos et näe työssäsi yhtään mitään tai osaa sanoa siitä mitään, sekin on ok. Jotkin henkilöt, kuten esimerkiksi minä itse, tarvitsen aikaa usein oman työn sulatteluun. Tällöin työ säästetään ja siihen voi palata myöhemmin tai oivallus voi aivan yllättäen myöhemmin eteen.
Aina ei myöskään tulla maalamaan. Voit varata ajan myös pelkkään keskusteluun.
Hyviä syitä tulla keskustelemaan ovat kaikki aiheet tai elämäntilanteet, kun tarvitsee kuunteljan, eikä halua kuormittaa lähipiiriä. Teemoitelluissa workshopeissa käytetään laajemmin vaihtelevia työmetodeita. Näitä voivat olla teemasta riippuen esimerkiksi kollaasit, siirtokuvat, valokuvat, runous, tai sanataide. Ryhmäterapiassa peilaaminen muiden kautta on oleellisin osa prosessia.
Taideterapiassa tarkastellan eri elämänvaiheita ja etsitään yhteyttä aina yhä uudelleen ja uudelleen toistuviin toisiaan muistuttavin haasteisiin, kertaumiin. Mikäli asiakas jatkaa taideterapiaa pidempään, hän tulee käymään kirjon perustunteita läpi. Näitä ovat pelko, syyllisyys, häpeä, rakkaus, viha, ja kaikista viimeisimpänä ja usein vaikeimpana anteeksianto. Olennaista on tehdä aito oivallus, että on itse vastuussa tunteistaan.
MISTÄ KOKONAISVALTAINEN HYVINVOINTI ON TEHTY?
Kokonaisvaltainen hyvinvointi koostuu itsestä huolehtimisesta: itsetuntoa lujittavista ja elämäniloa tukevista ihmissuhteista, sielua ja kehoa ruokkivasta ravinnosta, levon ja aktiivisuuden tasapainosta, raikkaasta ulkoilmasta, rakkaudesta itseen ja muihin, ilottelusta, kehollisista harjoitteista, luovasta itse-ilmaisusta, itsensä rehellisestä kohtaamisesta sekä mielen ja kehon hellimisestä luonnossa ja veden tyynnyttävästä ja parantavasta elementistä. Täydellisyyden tavoitamme vai hetkissä, mutta jostain on hyvä aloittaa askel kerrallaan rakentamaan omannäköistä hyvinvointi pyramidia. Hyvinvointi koostuu myös kyvystä kohdata elämä haasteineen ja varjotunteineen. Itsensä hyväksyminen epätaydellisenä on osa onnellisuutta. Hyvinvointi koostuu myös siitä, että osaa vain olla ja haaveilla.
Taideterapia on yksi monesta väylästä hyvinvoinnin lisäämisessä. Se, mikä erottaa taideterapian monesta muusta: Visuaalinen ilmaisu harvoin valehtelee. Maalaamalla esiin nousee rationaalista mieltä enemmän.